2010/06/25

Midyat






from wikipedia.org

"Dinlerin ve Dillerin buluşma noktası" Midyat; Mevcut belgelere dayanılarak Suryaniler tarafından kuruldugu anlaşılan ilcesinin adı, MÖ IX. yy Asur tabletlerinde magara kendi Matiate olarak tanimlanir. Midyat'taki ilk hırıstiyanlar da mağaralarda yaşardı. Midyat tarih boyunca birçok kere kusatılıp talan edilmiştir. Son olarak Birinci Dünya Savaşı'nın karanlık günlerinde kasaba sakinlerinin üçte ikisi yaşamını kaybetmiştir. Ancak 1930 yılından sonra kasaba yeniden canlanmış: Kiliseler, evler ve bazi mekanlar onarilmistir. Ondan sonra yerlesim duzeni zamanla oturmaya baslamıştır. İlcenin deniz seviyesinden yuksekligi 1070 metredir. Mardin ilinin en geniş ve nüfus bakımından en kalabalik ilcelerinden biridir. İlceye bagli 43 köy ve mezra bulunmaktadir.

Süryanilerin milllatan önceki tarihleri, eski Mezopotamya'da yaşayan uluslarin tarihidir. Süryani halkının kökleri de eski Mezopotamya'nin en eski tarihsel dönemine kadar inip orada kaybolmaktadır.

Yukari Mezopotamya'nin yazili tarih evresi yalnız Asurlular baslar. M.ö. 3000'lerde Sumerin kuzeyinde yer alan Asurlular ve Akkadlar, Firat'in orta kesiminde, çok sayida bagimsiz site devletleri kurmuslardir. Buradaki halk, Sumerlere benzeyen bir kabileden oluşmaktadir. Bu kabile, bir Sami dili olan Asurca ve Akadça konuşuyordu. Yani Asurlular, Hititler ve Akkad'ın Samileri batıdan gelmislerdi.

İki ayrı yerleşim biriminin (Estel ve Midyat), dinlerin ve dillerin birleşme noktası, "Gelen ağlar giden ağlar" sloganı ile adeta özdeşleşen Midyat Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en gelişmiş İlçelerinden biridir. 1990'lı yıllardan itibaren okur yazarlık oranında büyük bir ilerleme yaşanmıştır.Geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. 2000 li yıllardan itibaren İlçede çekilen Dizi Film ve Sinema Prodüksiyonları sayesinde unutulmakta olan "Telkari" (Gümüş İşleme) sanatında büyük gelişme yaşanarak bu sanat tekrar canlanmakta olup endütsri haline getirilmeye çalışılmaktadır. Bu çalışmalar iç ve dış turizmin gelişmesine de katkı sağlamıştır. Midyat'a özgü mimarisi olan ve adını yine Midyat'tan alan "Midyat Evleri"ni süsleyen "Taş İşleme Sanatı (Katori)" da ayrı bir önem taşımaktadır

No comments:

Post a Comment