2009/10/08

Kantin




Kantin
Date:08-10-2009
Location:Nişantaşı-İstanbul
Lunch with Eren & İnan
Menu:
Eren:
Tarhana çorbası+Pancar yemeği
(tarhana soup+beetroot dish)
İnan:
Tarhana çorbası+Limonlu Bamya
(tarhana soup+gombo)
Emel:
Közlenmiş kırmızı biberli hellim salatası
(roasted red pepper and hellim cheese with salad)

Coffee+Cheesecake

Raiting:My favorite place for lunch!

Tarhana is a traditional mixture of Yoghurt,vegetables,flour fermented and dried
here's the definition in wikipedia(the free encyclopedia)

Tarhana çorbası, Türk mutfağı'nın çokca yapılan bir çorbasıdır. Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelenTürklere dayandığı söylense de tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.

Tarhana, yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, domates, istenirse soğan katılarak çekilir ve karıştırılır. Hamur, üstü bir bezle örtülerek kabarması için en az bir hafta bekletilir. Yaklaşık bir haftadan sonraki bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, "ekşi tarhana" olmadan kurumaya alınan (işleme sokulan) tarhana tatlı tarhana olur. Bekletmeden sonra bu hamur, parçalar halinde bir kuru örtünün üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek saklanır.

Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.

Akdeniz Bölgesi civarlarında adı Süleyman olan ve hiç doymayanlara da söylenmektedir.


Tarhana (Turkish), tarkhina, tarkhana, tarkhwana (Persian ترخینه، ترخانه، ترخوانه), trachanas/trahanas (Greek τραχανάς) or (xino)chondros ((ξυνό)χονδρος), trahana (Albanian), трахана/тархана (Bulgarian), kishk (Egypt), orkushuk (Iraq) are dried foods based on a fermented mixture of grain and yoghurt orfermented milk, usually made into a thick soup with water, stock, or milk (PersianAsh-e tarkhina doogh آش ترخینه دوغ). As it is both acid and low in moisture the milk proteins keep for long periods. Tarhana is very similar to some kinds of kishk.

The Turkish tarhana consists of cracked wheat (or flour), yoghurt, and vegetablesfermented then dried. The Greek cuisine trahana contains only cracked wheat or acous cous-like pasta and fermented milk. In Cyprus, it is considered a national specialty, and is often flavored with bay leaf, wild thyme, and fennel seed.

Like many other foodstuffs which originated from the need to preserve food—cured ham, smoked fish,and the like—tarhana soup is often eaten as a matter of taste and choice where fresh food is abundant and refrigeration available.

Tarhana may be stored and sold as small cakes or coarse lumps. It is usually available in packets in shops selling food products from the regions where tarhana is eaten.


1 comment:

  1. Biz Trakyalllar tarhanayı üzerine peynir rendeleyerek yeriz. çok da güzel olur tavsiye ederim.

    ReplyDelete